Országos adatgyűjtés

Szitakötőfajok (Odonata) megfigyelési adatainak gyűjtése

Szitakötő megfigyelési adatok gyűjtése az e célra létrehozott, de a későbbiekben akár más élőlénycsoportokra is kiterjeszthető Természetfigyelő weboldal online adatrögzítő felületén történik. Az oldal áttekintő térképén bárki számára elérhető a már rögzített rekordok 10×10 km-es UTM rácsháló szerinti megjelenítése. Lehetőség van az egyes fajok adatainak megadott időintervallum szerinti lekérdezésére is.

Az adatfeltöltés megkezdése előtt regisztráció szükséges, de aki már regisztrált a Monitoring Központ valamelyik adatbázisában, az felhasználónevével és jelszavával gyorsan eléri az adatrögzítő felületet.

A mezők kitöltését részletes útmutató segíti. Fénykép feltöltése minden esetben kötelező, az egyes rekordokhoz hozzárendelt felvétel vagy felvételek alapján szakértő hitelesíti a feltöltött adatokat. Az adatgyűjtés a természetes környezetükben fényképpel dokumentált imágó megfigyeléseket célozza, lárvák, lárvabőrök adatait nem gyűjtjük. A kötelezően kitöltendő mezők (megfigyelő, dátum, koordináta, település) mellett további információk is megadhatók, melyek a későbbiekben tudományos és természetvédelmi célú információk kinyerésére is alkalmassá tehetik az adatbázist. Az adatgyűjtés attribútumai között nagy hangsúlyt kapott a szaporodóhely valószínűsítése, mivel az természetvédelmi szempontból különösen fontos információ.

Az adatbázis létrehozásának elsődleges célja a hazai szitakötőfajok aktuális előfordulásainak, elterjedésének minél részletesebb megismerése, szaporodóhely igényeik pontosítása. Éppen ezért későbbi terveink között szerepel frissebb szitakötő előfordulásokat tartalmazó, tudományos igényű adatbázisok feldolgozása, adaptálása is.

Várjuk a szitakötők iránt érdeklődők bekapcsolódását és a természetfotósok részvételét is.

Farkas Sándor, Haraszthy László