Személyes segítség

Aki a lefényképezett szitakötő azonosításával nem boldogul, határozgatásra nem tud kellő időt fordítani vagy ezzel nem is szeretne foglalkozni de kíváncsi arra, hogy melyik faj szerepel a felvételén, elküldheti a képet a florisztika@freemail.hu és/vagy a florisztika@gmail.com címre. Természetesen azok is küldhetnek képet, akik ellenőrizni szeretnék határozásuk helyességét.

Ezzel kapcsolatban a következőket kérem: egyszerre csak néhány kép kerüljön a csatolásba, melyek összmérete nem haladja meg az 5 MB-ot! Egy 1200 pixel hosszabbik oldalú jpg kép jó minőséget adó tömörítéssel várhatóan kellő információt szolgáltat.

Ha már fáradozunk a képekkel, akkor szeretném azokat úgy tárolni (természetesen bizalmasan kezelve), hogy egyben adatként is szolgáljanak. Erről továbbiakat az Adatgyűjtés menüpontban írtam.

Bizonyos, hogy minden képről nem fogom tudni a fajt, a kort az ivart kétséget kizáróan megmondani. Elképzelhető, hogy első körben visszakérdezek, további információkat kérek.

Szitakötők fényképezésekor érdemes szem előtt tartani a következőket:

  • nem feltétlen és nem minden faj azonosításához kell kiváló minőségű felvétel;

  • érdemes akkor is rákattintani, ha úgy érezzük reménytelen, mert nem biztos, hogy a határozás szempontjából is reménytelen lesz a kép;

  • különösen igaz ez nagyobb méretű fajok repülő egyedeinél, ahol gyakran egy kissé homályos és távoli röpképről is azonosítható a faj;

  • először készítsünk egy távoli fotót, mert nem biztos, hogy sikerül az állathoz közelebb jutnunk;

  • ha hagyja magát a szitakötő, akkor érdemes több felvételt készíteni róla, lehetőleg több szögből;

  • általában jó ha látszik a tor oldala és felső része, a potroh felső része, de bizonyos esetekben jó ha kivehető a lábak mintázata, a szárnyerezet és szárnyjegy, a fej oldalról, felülről stb. (az egyes fajok szövegrészeiből ezek a kívánalmak kiderülnek).